Koncentrált élelmiszerek, a táplálékkiegészítők

Kedves barátom Zsombor, aki mások testének szobrásza (lesz), illetve az ehhez kapcsolódó táplálkozás kialakításában nyújt segítséget vendégeinek, leírja most Neked, hogy mi a helyzet a tápkiegekkel. 

Ez a bejegyzés alapvető információkat tartalmaz, elsősorban azoknak, akik sötétben tapogatóznak, ha ez a téma.

Manapság sok tévhit kering a köztudatban a táplálékkiegészítőket illetően.

  • Mik is azok a táplálékkiegészítők?
  • Mikor érdemes használni őket?
  • Milyen formái léteznek?

Vegyünk sorra néhányat a gyakori kérdésekből.
Mi maga a táplálékkiegészítő, és milyen célt szolgál?

A táplálékkiegészítők funkciójukat tekintve élelmiszernek minősülnek, (koncentrált élelmiszernek egészen konkrétan). Segítségükkel ellensúlyozható az egyhangú táplálkozás, vagy orvosolható a nem megfelelő minőségű élelmiszerek bevitele által fellépő makro- és/vagy mikrotápanyag-hiány pótlása.

Mikor alkalmazzuk, és mennyit alkalmazzunk?

Alkalmazásuk szükségszerű, ha étrendünk által nem tudunk bevinni pl. elegendő vitamint a szervezetünkbe, vagy épp nincs meg a szükséges szénhidrát/fehérje mennyiség az általunk fogyasztott ételekben. Minden olyan esetben, amikor hiányt észlelünk az étrendünkben és szeretnénk azt koncentráltan (tehát egyszerűbben fogyasztható, kényelmesebb formában) bevinni a szervezetbe, ekkor lépnek színre a táplálékkiegészítők.

Milyen formái vannak?

Ezek formátuma gyakorlatilag a kiegészítő típusától függ. Íme egy kis betekintés, a teljesség igénye nélkül

  • Kapszula: jellemzően aminosavak, vitaminok, zsírégetők, növényi kivonatok, stb.. (ginseng, ginkgo biloba)
  • Tabletta: aminosavak, multivitaminok, ásványi anyag komplexek, stb..
  • Por: leggyakrabban fehérjeporok, tömegnövelők, (szénhidrát+fehérje kombinációja alapvetően) multivitaminok/vitaminok, aminosavak, kreatinok, izotóniás italporok.
  • Folyadék: többek között edzés előtti energizáló komplexek, izotóniás italok, zsírégetők, (karnitinek) előre elkészített fehérjeitalok.
  • Gél: leginkább a sportolás közbeni energiazselék (szénhidrát, elektrolit, ásványi sók pótlására).

Mennyi ideig lehet őket használni?

Nos, ez termékspecifikus. Míg a multivitaminokat például folyamatosan lehet használni, addig vannak hatóanyagok melyekhez szépen, lassan hozzászokik a szervezetünk így az addig bevált hatóanyag-mennyiség már nem fog hatást kifejteni. Ilyenek pl.: a stimulánsok közül a koffein, (kávéfogyasztók most bizony bólogatnak :) ) kreatin, természetes hormonszint-optimalizálók (aminosavak, növényi hatóanyagok).

TIPP!

Egy jó nyári forma eléséhez milyen táplálékkiegészítőket használjak?

Megtalálni a megfelelő kiegészítőt már nem is olyan egyszerű. Használatuk személyre szabva a legoptimálisabb, melyhez igencsak jártasnak kell lenni a táplálékkiegészítés témakörben, vagy érdemes tanácsadót felkeresni. Általában véve elmondható azonban, hogy sportolóknál, aktív életmódot folytatóknál kedvező hatással bír diéta szempontjából egy alábbi kombináció:

  1. Multivitamin és ásványi anyag komplex. A vitaminok bizonyos enzimek prekurzoraiként szerepet játszanak a tápanyaghasznosulásban ennek következményeként általános energiaszintben, immunműködésben, zsíranyagcserében, közvetve az optimális hormonműködésben és ízületvédelemben.

  2. Fehérje por. A magasan tartott fehérjebevitel képes megakadályozni a szervezet által történő izomszövet-bontást, energianyerés céljából. Egy jól megtervezett diéta és edzésterv mellett a testünk kénytelen lesz a számára nehezen megbontható zsírraktárakhoz nyúlni optimális esetben. Gondoljunk csak bele! Ha az izomzatunkat "dolgozzuk" le a diétában, ugyanazt fogjuk látni a tükörben formánkat tekintve, még ha a súlyunk csökken is!

  3. Zsírégető készítmények. Ezek közül a komplex, termogén hatású készítményeket érdemes előnyben részesíteni. A több hatóanyagtípus miatt ezek segíthetik a pajzsmirigy-folyamatokat, vércukorszint-szabályozást, anyagcsere-folyamatokat, ám koffein/stimuláns tartalmuk miatt érdemes vigyázni a magas vérnyomással bíróknak, ugyanis ezek tovább emelhetik az értékeket. Ilyen esetben nyugodtan lehet edzés előtt pl. karintint használni, napközben zöld kávé hatóanyagú termékeket, (nem emel vérnyomást!) vagy konjugált-linolsavat alkalmazni.