Növényi „tej” - kinek és hogyan?

Az úgynevezett növényi tejeket gyakran olajos magvakból készítik, magas omega-6 tartalommal rendelkeznek, ezeket a növényi fehérjét és szénhidrátot tartalmazó italokat elsősorban laktózérzékenyeknek és tejfehérje- allergiásoknak ajánlják.

növényi tej tehéntej laktózérzékenység tejfehérje-allergia magtej hogyan

Azonban fontos tudnunk, hogy ezekkel az italokkal az állati eredetű tej nem pótolható, a „fehér ital” helyettesíthető, legfőképp a vegetáriánus étrend részét képezi.

A tehéntej kálciummal, D- vitaminnal, és káliummal támogatja csontjaink és fogaink egészségét, kazeinnel és tejsavó proteinnel pedig az izmok épülését. Egyes iskolák szerint miután a gyermekek áttértek, és már képesek a szilárd ételek elfogyasztására, szükségtelenné válik számukra a tehéntej, így a tejhelyettesítés nélkülözhető.

Napjainkban nagy számban akadnak közöttünk, akik nem önszántukból mondanak le az állati eredetű tejtermékekről, és vannak olyanok is, akik különféle étkezési irányzatok követéséből adódóan fogyasztanak növényi tejkészítményeket.

Ezek közül az alternatív italok közül számos változatot otthon is elkészíthetünk, megkímélve így szervezetünket a plusz adalékanyagoktól.

Hogyan?                                                                                                                                                                  A legtöbb magtej elkészítéséhez az első lépés az alapanyag beáztatása, legyen szó mandula, pisztácia, mogyoró vagy akár pekándió italról. Miután kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbb magot, áztassuk legalább 5 órán keresztül, majd helyezzük konyhai turmixgépbe, adjunk hozzá egy csipet sót, illetve kókuszolajat és öntsük fel vízzel. A mogyorós, és pekándiós változathoz adhatunk cukrozatlan kakaóport is.

növényi tej tehéntej laktózérzékenység tejfehérje-allergia magtej hogyan

A tejfehérje- allergia számos esetben összefüggésben áll az inzulinrezisztenciával, az IR- ben szenvedőknek leginkább a mandula, és a mogyorótej ajánlott. A rizs, illetve zab alapú tejekkel óvatosabban kell bánniuk, azok magas szénhidráttartalma miatt.