Hogyan kezdjek el sportolni?

Biztosan észrevetted már, hogy témáim eddig leginkább az életmódváltással foglalkoznak. Úgy gondolom, hogy az újévi fogadalmak gyakori, sarkalatos pontja ez, én sem szeretném in medias res indítani az egészséggel foglalkozó blogom, te se tedd ezt a sport újra/elkezdésében.

Legeslegelső tennivalód az, hogy felméred az edzettségi szintedet!                                          Mentálisan tudnod kell, hogy mi az, amit szeretnél, miért vágsz bele. Határozd el magad! Jó döntés, ha felkeresed az orvosod, hogy mérje fel egészségi állapotod. Amennyiben 45 évesnél idősebb férfi, vagy 55 évesnél idősebb nő vagy ne mulaszd el ezt az óvintézkedést, különösen akkor ne lépj át felette, ha egyéb egészségügyi problémáid vannak. Bátran kérj tanácsot szakembertől, ésszerű céljaid meghatározásának segítésében.

egészség egészséges életmód sport motiváció

Könnyebb lesz, ha nélkülözöd káros táplálkozási szokásaidat. (Nem hiszed? Lapozz vissza az előző cikkre, hogy ízelítőt kapj belőle.) A tested jobban működik majd edzés közben, ha vitamindús tápanyagot adsz neki a tartósítószerrel és kémiai adalékanyagokkal készült ételek helyett.

egészség egészséges életmód sport motiváció

A célod már megvan. A kulcsod a motiváció megtartásában, hogy szeresd az edzésformát, amit választottál magadnak. Vizsgáld meg a ciklikus, aerob vagy a statikus, anaerob edzésmódszereket, így könnyebben hozhatsz döntést, hogy mit gyakorolnál szívesen. Határozd meg előre azokat az időpontokat, amikor az edzéssel tudsz foglalkozni, ha prioritást élvez számodra, gyorsan az életmódodba integrálod majd.                                                                                                                              Az időbeosztásod elkészítésében segít, ha a munkahelyedhez vagy az otthonodhoz közel keresel edzőtermet, választhatsz a csoportos órák közül, így változatlan a heti ütemezés.

Ne feledd, első körben a célod az, hogy megszokd az edzést. Kezdj kis lépésekkel, így a sportolás közben szerzett sérülések számát is csökkentheted, fokozatosan majd növelni fogod az intenzitást. Add meg a testednek a regenerálódásra való időt, hisz ez egy hosszú távú befektetés a számodra. Alkalmanként dicsérd meg magad akár egy új funkcionális ruhadarabbal, akár egy vizes palackkal vagy egy szép törölközővel, ez további motivációt eredményez majd.

egészség egészséges életmód sport motiváció

Egy tanulmány szerint átlagosan 66 ismétlődés szükséges ahhoz, hogy egy új, egészséges viselkedésforma rögzülhessen. Már megvan? Nincs más teendőd, tűzz ki új célokat!