Körömelváltozások - Mire figyelmeztet a tested?

Kezeink folyton szem előtt vannak, tiszta, ápolt körmeink jó benyomást keltenek rólunk. Főként a hölgyek számára fontos, hogy időt szánjunk a manikűrre, kézápolással kapcsolatos kezelésekre. Körmeink azonban a higiénián túl egészségi állapotunkról is lényeges információkat árulnak el.

Török Éva kéz- és lábápoló, műkörömépítő szakembert faggattam arról, hogy milyen megbetegedésekre utaló jeleket hagynak maguk után a körmök különféle elváltozásai.                      Évi szakmájának szerelmese, különösen nagy hangsúlyt fektet a kezek, és lábak otthoni ápolására, nemcsak a szakember általi “rendbetételre”.

Az egészséges körmök rózsaszínűek, és kissé domborúak. Mit jelezhet szervezetünk, abban az esetben, ha különböző elváltozásokat tapasztalunk rajtuk? Olvasd el a szakértő által összeállított felsorolást, hogy választ kaphass a kérdéseidre.

  • A gyengébb köröm hajlamos a repedezésre, de a túlzásba vitt körömerősítő kezelések következménye lehet a köröm sárgulása, emellett diabéteszt, sárgaságot, és nyirokrendszeri zavarokat is jelezhet.
  • körmön lévő bordázat krónikus betegségre, idegi problémára utal. A hosszában recézett köröm anyagcserezavarra, a haránt recézett köröm pedig akut betegségre (skarlát, tífusz, influenza) vagy valamilyen táplálkozási zavarra, idegösszeroppanásra enged következtetni. Ha a harántvonalak mellett a köröm hullámossá válik, akkor ez a fertőző betegségen kívül szívroham kockázatára hívja fel a figyelmet.
  • körömrepedés idős korban gyakori, de idegbetegségre is figyelmeztethet.
  • lapos, lemezszerűen felhasadt körömnek, különböző idült betegség lehet az oka, vagy valamilyen vegyi ártalom (mosás, lúg) következménye
  • töredezett körömök hátterében vashiány, biotinhiány, vese- pajzsmirigy, és keringési zavart állhat.
  • köröm megvastagodása szintén keringési zavarra utal.
  • Gödrök a körömben leginkább pszoriázisra engednek következtetni.
  • A B12- vitamin hiánya miatt sötétek lehetnek a körmök.
  • fénytelen körmök a vashiány jelei, illetve máj- veseműködési zavarral is összefügghetnek.
  • körmök vörös színe szívbetegségre enged következtetni.
  • kékes körmök oxigénhiányt mutatnak. (Asztma, emfizéma, légúti- és keringési betegségek)
  • szürkés körmök hátterében artritiszra, glaukómára, szívbetegségre illetve tartós alultápláltságra gyanakodhatunk.

A fentiekből kitűnik, hogy sok esetben vitaminhiány áll a különböző körömproblémák hátterében. Éppen ezért figyeljünk oda a helyes táplálkozásra, valamint a vitaminpótlásra!

A kéz- és lábápolás nemcsak nyáron fontos, télen is hangsúlyt kell rá fektetnünk, amikor kezünk kiszárad, repedezik vagy allergiás reakciót vált ki nálunk a hideg időjárás. Ilyenkor zsírosabb krémeket érdemes választani, a sarkakon pedig bőrpuhító használata javasolt. A következő anyagok keverékéből álló pakolás azonnali segítséget nyújt neked, hidratálja, és puhítja kézfejedet.                 Jó minőségű kókuszolajhoz keverj egy kis citromlevet és mézet, masszírozd a bőrödbe, adj neki pár percet amíg kifejti hatását, majd távolítsd el langyos víz segítségével.

Az általad választott szakembert normál esetben 3 hetente, havonta érdemes meglátogatni manikűr céljából, pedikűr miatt azonban elég 4- 5 hetente. Ez az időintervallum függ a vendég körömnövekedésétől, illetve egyéni igényeitől.