Cöliákia az élethosszig tartó betegség

Ezúttal Molnár Szilviával beszélgetünk, aki 2 évvel ezelőtt kezdte meg tanulmányait Svájcban, hogy egy szép napon nutritionist válhasson belőle. Szakmájának legközelebbi magyar nyelvre való fordítása talán a táplálkozási szakértő. Miért épp erre esett a választása? Döntésének hátterében betegsége állt.

„Egész életemben allergiás betegségekben szenvedtem.”

Szilvi már kisgyermekkora óta ekcémával küzdött, ami olykor jobb, olykor nagyon rossz, olykor elviselhetetlen volt. Mint mindenki, aki ekcémával orvoshoz fordul, ő is szteroidokkal próbálta gyógyítani magát. 20 – 25 (talán még több is) év szteroidozás után (persze kihagyásokkal) a krém már nem hatott, és rá kellett jönnie, hogy a tüneti kezelés nem oldja meg a problémát. Ekkor fordult először a természetes gyógymódokhoz.

„Sokat tanultam arról, hogyan tudom a táplálkozással visszaszorítani a tüneteket, majd végül tünetmentessé tenni magam. Az ezzel kapcsolatos sikerélményeim, valamint a tudat, hogy én kontrollálom a betegséget inspirált, hogy elkezdjem ez irányú tanulmányaimat.”

Mi tulajdonképpen a cöliákia? 

A cöliákia egy gyulladásos auto-immun betegség, amelyhez több faktor is hozzájárul. Van genetikai vonatkozása, ezért családtagoknál sokkal nagyobb százalékban fordul elő. Kutatások szerint, különböző környezeti hátasok is közrejátszanak a betegség kialakulásában, mint például vírusos fertőzések vagy gyermekkori szoptatási mód és időszak hossza, de a legegyértelműbb és bizonyított kiváltó ok a búza, rozs és árpa fogyasztása. Ezek a gabonák prolaminokat, vagyis protein töredékeket tartalmaznak, amelyek genetikailag hajlamos embereknél olyan dominó-effektust indítanak el, amely aktiválja az immunrendszert és végül a vékonybél nyálkahártyájának károsodásával jár (boholyatrofia). 

Miben tér el a gluténérzékenységtől?

A cöliákia egy immunreakció, amelyeket a fent említett proteinek váltanak ki, erős genetikai tényezők jellemzik és minden esetben a vékonybél sérülésével jár, míg a gluténérzékenység nem okoz nyálkahártya károsodást. 

Milyen tüneteket tapasztalhatunk?

A cöliákia legtipikusabb tünetei a hasmenés, puffadás, székrekedés, de bélrendszeren kívüli panaszok is előfordulhatnak, mint például fejfájás, bőrproblémák, afta, ízületi problémák vagy vérszegénység.

Hogyan mutatható ki? Milyen szakembert keressek fel?

A cöliákia élethosszig tartó, súlyos betegség, amely olykor életveszélyessé is válhat, ezért ha nem múló tünetek jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni. A tesztelés először vérvétellel történik, amely antitestek kimutatására irányul, majd pozitív eredménykor szövettan készül, amely a vékonybél állapotát vizsgálja. A vizsgálatot gasztroenterológus végzi. 

Hogyan kezelhető, mi a megoldás a problémára?

A jelenlegi egyetlen jól működő megoldás a gluténmentes étrend. A legújabb kutatások megpróbálnak alternatívakat találni a cöliákia kezelésére, amelyek elsősorban a bélflóra módosítására, a szervezet immunreakciójának tompítására és az áteresztő bél szindróma normalizálására fókuszálnak.

Képek forrása: Internet