Levendula, az év gyógynövénye

A levendulát, lati nevén Lavandula officinalis, amelyet évezredek óta ismer és használ az emberiség, már a Biblia is említi. A középkorban is előszeretettel használtak, főleg az angol és francia királyok udvarában.

Néha már irreális tulajdonságokkal is felruházták, mint például a XVII. századi londoni pestisjárvány idején, amikor úgy tartották, hogy a növény e szörnyű járvány hatékony ellenszere és megvéd a fertőzéstől.

Köztudott, hogy ha a ruha közé helyezzük, megvédi azokat a molyok kártételétől. Ez az évelő félcserje, a -10, illetve a -15 C fokot is átvészeli. A levendula virágzása májusban-júniusban történik, szóval épp itt az ideje, hogy Dr. Vetter János biológus, egyetemi tanár, professor emeritus jegyzeteiből megtudjuk, mire használhatjuk még.

A levendulát, de főképp illóolaját két módon használhatjuk. A klasszikus kétségtelenül a külsőleg történő hasznosítás: így például az izomgörcsök, izomfájdalmak enyhítése, oldása levendulaolajos fürdővel történhet. Az olajat tartalmazó fürdő kiváló a fáradtság, a feszült, stresszes idegállapot enyhítésére, ami elérhető úgy is, hogy néhány csepp illóolajat adagolunk egy semleges masszírozó krémhez.

TIPP: Migrénenyhítő hatásáért tegyünk néhány csepp olajat jeges vízbe mártott borogató kendőre.

Megfigyelések igazolják, hogy a levendula segíthet az álmatlanság esetén is (3-4 csepp olajat juttatva a párnára). Igen régi tapasztalat, hogy a virágzat kis csokra a szekrénybe helyezve nemcsak kellemes illatot kölcsönöz a ruháknak, hanem sokféle rovar (molyok, szúnyogok) elűzésére is alkalmas. Ha mégis szúnyog vagy más rovarcsípések érnek, az olaj kis mennyisége már enyhíti a tüneteket. Égési sérülések, vagy a napon leégett bőrfelületek kezelésére, a gyógyulás gyorsítására is kiválóan alkalmas.

A belsőleg történő hasznosítás lehetséges például úgy, hogy a megszárított virágzatból - a szokásos módszerrel - teát készítünk. A levendula tea nyugtató hatású az emésztőszervi panaszokra, (görcsökre) hozzájárulhat a jobb, hatékonyabb emésztéshez, illetve csökkentheti az esetleg fellépő gyulladásokat, enyhítheti a felfúvódási panaszokat.  

Az utóbbi időben gyakorlattá kezd válni a levendula virágok közvetlen gasztronómiai célú hasznosítása. Így például torták, fagylaltok színezésére, ízesítésére vagy speciális italok (szörpök vagy alkoholos keverékek) alkotójaként, egyben díszítőjeként használják fel.

A növény szélesebb körű termesztése hazánkban az 1920-as években kezdődött, s ma már több, jelentős ültetvényen találkozhatunk a növénnyel és élvezhetjük a virágzás illat- és szín orgiáját, s ismerkedhetünk a hasznosítás újabb példáival.

Levendulát termesztenél? Az alábbiak kellenek hozzá!

A levendula talajigénye nem túl nagy, legalkalmasabbak a meszes jellegű talajok, de jól hasznosítható homokos jellegű vidékeken is. A természetben szaporodása magjaival történik.  Közvetlen magvetés helyett inkább a palántázás ajánlható.

Ha szárított virágzatokat kívánunk előállítani, a gyűjtés a virágzás kezdetén, napsütéses, meleg időben (leginkább a déli órákban) célszerű; ha illóolajat szeretnénk nyerni, a virágzás második részében gyűjtsünk. A levágott hajtásrész a virágzatok alatt ne legyen hosszabb 10 cm-nél.