Terhességi cukorbetegség – rendszereinkben a hiba 1. rész

Ahogy azt már említettem, a héten igazán hiteles és tartalmas témákat dolgozunk fel, elsősorban hölgyek számára. Következő posztsorozatunk megalkotója egy 3 gyermekes anyuka, aki pedagógus, és egy terhességi cukorbetegséggel foglalkozó csoport moderátora is egyben. ( Nem mellesleg a BodyPest rendszeres olvasója.) Ismerd meg Anikó történetét.

Miért alakul ki a terhességi cukorbetegség (gestatiós diabetes – gdm)? A terhesség előre haladásával a méhlepény által termelt hormonok miatt egyre több inzulinra lenne szüksége az anyának. Szerencsés esetben a szervezet megoldja, és többet állít elő, ám ha ez nem történik meg és a szervezet nem tudja, akkor kompenzál, inzulinrezisztencia alakul ki.

Azt, hogy kialakult-e az inzulinrezisztencia a 24. heti OGTT (terheléses vizsgálat) alkalmával nézik. Ekkor a WHO ajánlásának megfelelően nálunk 75 gramm glükózt kell meginni. Két értéket néznek, (van ahol még mindig hármat, bár ez már nem kötelező) amennyiben a 0’-es érték >7 mmol/l a terhelést nem végzik el, hiszen a gdm már ebből megállapított és felesleges megterhelés az anya és a baba szervezetének. Elvileg ezt mindenkinek nézik, hát nekem nem, vagy legalábbis nem jelezték egyik terhelés alkalmával sem. Ha megtörtént a terhelés, akkor vizsgálják a 120’-es vércukorszintet. Ha ez az eredmény 7,8 mmol/l felett van, akkor szintén gestatiós diabetesről van szó. Mint ahogy a gdm-et érintve semmiben, így nincs egyetértés még két diabetológus között sem, van, aki már 7,5 mmol/l-es eredménytől diétát ír elő más a 7,8 mmol/l-es eredménynél nem is kér diétát csak a fehérliszt és a cukor elhagyását.

Ilyenkor jön az első pánik. Van egy leleted, de azt se tudod mi ez. Ki előbb, ki később tud eljutni diabetológiára, ahol általában 160-180 grammos szénhidrát (ch) diétára ítélik a kismamákat, van, akinek kalóriát is mondanak, nekem ezzel nem kellett foglalkoznom szerencsére. És itt jön az első és egyik legnagyobb hibája a rendszernek: a tájékoztatás szinte teljes hiánya… Jó esetben pár mondatot is mondanak nem csak egy szénhidrát táblázatot (az élelmiszerek szénhidrát tartalmáról) és mintaétrendet nyomnak a kezedbe, az olvasson utána az interneten mondattal kísérve. Az internet abból a szempontból jó választás, ha rátalálsz a közösségi médiában immáron három éve működő terhességi cukorbetegeket összegyűjtő, segítő csoportra.

Rengeteg segítőkész anyuka van a csoportban, aki már túl van legalább egy gdm-es terhességen. (Én személy szerint mindhárommal terhességi cukorbeteg lettem.) Azt valljuk, hogy nincs buta kérdés csak fel nem tett. Ha valaki nem biztos magában inkább kérdezzen, mint hogy esetleg napokig rosszul csinálja a diétát, hiszen ezen akár gyermeke egészsége múlhat.

A diéta maga abból áll, hogy teljesen el kell hagyni a fehér lisztet és ebből készült termékeket (legyen az kifli, tészta vagy akár keksz) illetve a cukor minden formáját, az étkezéseket pedig kötött időpontokban (3 óránként) elfogyasztani. A 160 vagy 180 grammos szénhidrát diéta azt jelenti, hogy egy nap alatt 5-6 étkezésre lebontva maximum ennyi szénhidrátot vihetsz be a szervezetedbe, illetve az is szabva van, hogy étkezésenként hány gramm ch-t lehet és az lassú vagy gyors felszívódású legyen. Remélem, már ebből is érzitek azt a nem létező egységes protokollt, ami a terhességi cukorbetegséget jellemzi. Nagyon fontos lenne, hogy mindenki személyre szabott tanácsadást kaphasson, hiszen mindenki szervezete más, máshogy reagál ugyanarra az ételre. Nekem még a három terhességem is más és más volt, míg az elsőnél simán ehettem gyümölcsöt, a harmadiknál nem. (Majdnem 7 hónapig semmilyen gyümölcsöt nem ettem.) Míg a másodiknál 1 korty tej is sok volt, az elsőnél és a harmadiknál belefért, hogy néha igyak egy kicsit.

Hamarosan átnézzük a diétát!