Terhességi cukorbetegség – rendszereinkben a hiba 3. rész

Végre elértünk ahhoz a részhez, amiért ezt az egész diéta/cukormérés/kiborulás kombinációt végigcsináltuk.

egészség életmód baba mama terhesség inzulin diabétesz vizsgálat gyógyítás interjú

Nekem nagyon nagy szerencsém volt, mindhárom gyermekem hüvelyi úton, gátvédelemmel hozhattam a világra. Szuper, támogató nőgyógyász és csodás szülésznők kíséreték végig életem legfontosabb pillanatait. Nagy szívfájdalmam, hogy a gdm-es kismamák lehetőségei szülés terén sok kórházban korlátozva vannak. A legextrémebb, amikor abban a pillanatban programozott császárra ítélik az anyukát, amint megkapja az OGTT eredményét, és sokszor még csak meg sem várják a kiírás napját, hanem 38. héten sort kerítenek rá. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ha az anya és a baba jól vannak, (ez gyakoribb NST és Flowmetria vizsgálattal figyelemmel kísérhető) akkor felesleges a beavatkozás. Az engedékenyebb helyeken a kiírás napján megindítják a szülést, akkor is, ha még semmi jele, hogy itt lenne az ideje.

Nekem ebben is szerencsém volt, középsőm pár napot még élvezte pluszban a pocak biztosította kényelmeket, de nem piszkáltak. Az eredmények jók voltak, megvártuk, hogy magától érjen meg arra, hogy megszülessen. Ahogy az öregek mondják „majd, ha megérik a körme kijön”. Van olyan csoporttag is, aki még a 41. héten is vígan otthon készült a szülésre, még a befekvésre se kötelezték, pedig inzulinos volt. Sőőőt, amiért titkon (bár szerintem most ezt olvasni fogja) iszonyatosan irigylem, hogy gyakorlatilag teljesen háborítatlanul szült.

egészség életmód baba mama terhesség inzulin diabétesz vizsgálat gyógyítás interjú

Ha minden rendben volt, akkor van, aki eljut kontrollra, (bár jobban örülnék, ha mindenki megtenné) amire 6 héttel a szülés után kerül sor. Ez is több féle módon történhet. Nekem sima reggelizős kontroll volt. Nem diétás reggelit kellett otthon ennem és 1 óra múlva ujjból cukormérővel néztek vércukorszintet. Ennél már egy fokkal jobb, ha megismétlik az OGTT terhelést a 75 gramm glükózzal. Ám a legjobb az lenne, ha hárompontos terhelést végeznének ahol nem csak vércukor-  hanem inzulinszintet is vizsgálnának. Hiszen a terhességi cukorbetegség hátterében nagyon sokszor a még nem diagnosztizált inzulinrezisztencia áll.

egészség életmód baba mama terhesség inzulin diabétesz vizsgálat gyógyítás interjú

Nekem magán úton kellett elvégeztetnem ezt a vizsgálatot, mert a diabetológián azt mondták, hogy az IR csak egy állapot, nem betegség ők ezzel nem foglalkoznak. Ha az OGTT eredményeként pre-diabéteszre derül fény, azzal már kezdenek valamit.  Ennek két fajtája van:

  • IFG - emelkedett éhomi vércukorszint
  • IGT - csökkent glükóztolerancia

A legrosszabb esetben pedig már kialakult 2-es típusú cukorbetegségről van szó. A terhességi cukorbetegség előre jelezheti egy 5-10 éven belüli 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Ezért lenne fontos a megfelelő utógondozás, de erre nincs kialakult protokoll sajnos. Én évente járok terhelésre, ahol inzulin és vércukorszintet nézetek. Szerencsére nekem a szülések után nem maradt cukorbetegségem, de nem mindenki ilyen szerencsés. Ne vegyétek félvállról, mert a gyereketeknek egészséges anyukára van szükségük.

egészség életmód baba mama terhesség inzulin diabétesz vizsgálat gyógyítás interjú

Ancsi a következő posztokban kifejti a diéta alapelveit, buktatóit.

Addig is nézd meg mi történt eddig: