Terhességi cukorbetegség – rendszereinkben a hiba 2. rész

Az első részből kiderült, hogy végig kísérletezni kell. Folyamatosan otthoni cukormérővel ellenőrizni a vércukorszintet. A határérték 7 mmol/l alatt lehet étkezés után egy órával. Van, aki az első falattól kéri számolni az 1 órát, van, aki az utolsótól. Van, akinek mondták, hogy a második vércseppből mérjen, van, akinek nem. Egységességben az erő…ja nem. Ezek a mérések elengedhetetlenek, ám nem éppen költségkímélőek. Kérik a napi 5-6 van amikor 10-12 mérést, ám egy doboz 50 darabos tesztcsík, ami például az én mérőmbe kell 3600 forint. Számoljuk ki, hogy napi 5 mérésnél (és általában ez csak a minimum) 150 csíkot használok el egy hónap alatt, ami 3 doboz, vagyis 10.800.-/hó. Hát tudnám másra is költeni az biztos. Kedvezményes tesztcsík nem jár csak annak, aki minimum napi kétszer inzulinos, de neki sem fedezi az egészet. Személyi adókedvezmény (a havi 5.000.-) nem vehető igénybe, mivel a terhességi cukorbetegség csak átmeneti állapot.

egészség életmód interjú terhesség baba mama inzulin cukorbetegség

Amennyiben a diéta (szigorúan betartott diéta!!!) ellenére többször lesz az étkezés utáni mérés (vagy az éhgyomri) magas, akkor dönthetnek úgy, hogy inzulin beadására van szükség. Ettől is mindenki retteg, pedig elhagyhatatlan. A nem diagnosztizált, vagy nem jól kezelt terhességi diabétesz következménye akár a magzat méhen belüli elhalálozásához is vezethet, mert a méhlepény nem tudja jól ellátni a feladatát. Ennél az inzulin nem lehet rosszabb. Szülés után mivel a lepény már nem termeli a hormont, ami miatt a terhességi cukorbetegség kialakult, így az inzulin általában már egyből elhagyható.

Szerencsés helyzetben az ember lánya nem élvezi a kórház „vendégszeretetét” hanem csak szülni megy. Ám, ha mégis korábban be kell feküdni érdemes felkészülni. A kórházi diétás étkeztetést tökéletesen leírja, hogy a diabetológusom az utolsó látogatásom alkalmával, (két hetente jártam, amikor átbeszéltük a méréseimet, megnézte az étkezési naplómat) úgy köszönt el, hogy ha arra kerül a sor és esetleg korábban kerülök kórházba mindenképpen vigyek magammal ennivalót. Csak annyit mondanék erről, hogy az első reggelimre 2 SIMA zsemlét kaptam vajjal és felvágottal. Hiába írnak elő nekünk 5-6 étkezést, ha a kórház csak 3-at biztosít. Néhány helyen már odáig eljutottak, hogy feltüntetik legalább a ch tartalmat, ám hiába megfelelő, ha az például burgonyát tartalmaz, amit nagyon kevesen tudunk gdm-esként megenni, mert simán felment nekem is az 1 órás cukrom a kimért sült krumplitól 8 fölé. Viszont ha már legalább közelít ahhoz az étkezéshez, amit otthon tartunk, akkor már van annyi tapasztalatunk, hogy jó eséllyel tartsuk a vércukorszintet az elvárt határon belül.

egészség életmód interjú terhesség baba mama inzulin cukorbetegség

Persze mivel terhesek vagyunk nem betegek, így szeretnénk nagyjából élni az életünket, elmenni egy moziba, ahol semmit nem ehetünk maximum 10 szem pattogatott kukoricát. Ugyanez a helyzet az éttermekkel. Rendeltem egy csodás salátát jó kis grillezett hússal, barna rizzsel… az első falat után éreztem, hogy valami nem okés, ez túl édes. Megkérdeztem a pincért, hogy van- e az ételemben cukor. A válasz: PERSZE az öntetben. Nem várható el, hogy minden étteremben legyen legalább nyomokban cukorbetegekre szabott étel, de az semmibe se kerülne nekik, hogy az étlapon feltüntessék az ételek szénhidrát és kalória tartalmát, és főleg a felhasznált alapanyagokat. Nem csak miattunk, hanem mivel ma már nagyon sokan szenvednek valamilyen ételérzékenységben, intoleranciában. Mindenki boldog lenne, az étteremnek pedig csak egyszer kéne megcsinálnia minden új fogással.

egészség életmód interjú terhesség baba mama inzulin cukorbetegség

A következő részben már végre megszületik a babánk és átvesszük a sajnos nem igazán létező utógondozást...

Lemaradtál az első részről? Itt bepótolhatod!