Amit a tesztoszteronról tudnod kell

A National Institutes of Health alapján a tesztoszteron szint felelős a vörösvérsejt termelésért, szexuális fejlődésért, illetve az izomtömeg optimális növekedését is befolyásolja. A férfiak tesztoszteron termelése már magzati korban, 7 hetesen megkezdődik, ez a szteroid hormon, amely a koleszterinből származik, csúcspontját a 20-as évek elején éri el, majd 30 éves kor felett fokozatosan csökken. (A nőknél a petefészkekben és a mellékvesekéregben található, ám jelentősen kisebb mennyiségben.)

A kép forrása: Internet

A női test, miután átment a menopauzán, ösztrogén szintje zuhanni kezd, majdhogy nem teljesen leáll. A férfiak esetében 40 éves kor felett a tesztoszteron szint általánosságban 1- 2%-kal csökkent. Az erősebbik nem nagyobbik része, több mint elegendő tesztoszteronnal rendelkezik, szemben azokkal, akik szervezete nem tud ebből a hormonból elegendőt termelni. Amennyiben az utóbbi áll fenn, az hipogonadizmushoz vezethet, ami a test többi szervének működését negatív irányba tereli. Befolyásoló tényező lehet a korai halál, az Alzheimer- kór, a 2- es típusú cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásánál.

A fent említett betegség nem életkorhoz kötött, a többségnél tünetmentes. Rendelkezik azonban pár jellegzetességgel. Születés előtti fázisban nemi kétértelműség, serdülőkorban éles, magas hanggal jár, a pubertás után (illetve felnőtt korban is) erre utaló tünet lehet az elhízás, haj és izomtömeg veszteség, vérszegénység, csökkent nemi működés, merevedési zavar, depresszió, ingerlékenység, hőhullámok, meddőség.

Melyek azok a kiváltó okok, amikkel mindennapjaink során találkozunk? Ilyenek a stressz, rossz étkezési szokások, (Miért kell változtatnom az étkezési szokásaimon?) gyógyszerek által okozott mellékhatások, túlzott alkoholfogyasztás, és a nehézfém mérgezés.

A férfiak tesztoszteron szintje a reggeli órákban a legmagasabb, a nap további szakaszában ingadozó. Vérvizsgálat következtében kimutatható a szervezetben lévő tesztoszteron mennyisége, illetve a szabadon keringő hormonok száma. 1937-től alkalmazzák a szintetikus tesztoszteront gyógyítás céljából gél, tapasz és injekció formájában, ezek a kezelések azonban mellékhatásokkal rendelkeznek. Talán legijesztőbb közülük a szívbetegségekre való fokozott kockázat, de emellett olvashatunk még agresszivitásról, hangulatingadozásról, herék csökkenéséről, mellek megnagyobbodásáról. A nem kívánt tünetek környezetünkre is hatással lehetnek, nagyon fontos, hogy az kezelt testrészeket ruha fedje, különösen nagy figyelmet kell fordítani a terhes nőkkel, illetve gyermekekkel való érintkezésre.

A kép forrása: Internet

A fent említettek hallatán sokak elgondolkodnak azon, hogy milyen módszerekkel segíthetnék tesztoszteron szintjük növekedését természetes módon. A szakemberek a következőket ajánlják: testmozgással egybekötött fogyás, dohányzás és alkoholfogyasztás kerülése, stresszkezelés, megfelelő alvási és regenerálódási idő beiktatása. Az előbbi tippek nem csak a kezelés hatékonyságáért felelősek, de a hosszú távú életminőségbeli javulást is támogatják.

A kép forrása: Internet