Reformkonyhád alapanyagai

Egészség témában keresgélsz? Szeretnél Te is tudatosan táplálkozni? A már sokadszorra olvasott: kerüld a cukrot és a fehér lisztet, vegyél új, egészségesebb alapanyagokat- mondatnál kicsit többet várnál? Alakodat 70%- ban az étkezésed határozza meg, ezért pedig legtöbbet a konyhádban tehetsz!

egészség életmód konyha alapanyagok reform étel

Első lépésként szabadulj meg a már lejárt termékektől, készételektől, azokat is vedd számításba, amik lejárati idejükhöz közelednek, ha tudod, hogy ezeket nem fogod már felhasználni, eladományozhatod őket. Ez megvan, oké. Hogyan tovább?

Az alapanyagok közül nézzük először a liszteket. Amennyiben „kezdő” gluténérzékeny vagy ez neked szól, ha már egy ideje ismered a betegséget, akkor biztosan kipróbáltad a lent említett termékek valamelyikét. Lényegük, hogy kizárják a gluténtartalmú gabonákat, tehát álgabonákat, olajos magvakat illetve gyökereket használnak az előállításukhoz. Ilyenek például a barna rizsliszt, kölesliszt, kukoricaliszt, quinoaliszt, zabliszt, kókuszliszt, mandulaliszt, zöldbanánliszt, hajdinaliszt és a konjac liszt.

egészség életmód konyha alapanyagok reform étel

Bizonyos termékek nem csupán gluténmentesek, de tejet, tojást, szóját, olajos magvakat, kukoricát, burgonyát és rizst sem tartalmaznak, vegán alapanyagúak, hiszen vannak köztünk olyanok, akik összetett élelmiszer- allergiával és intoleranciával küzdenek. A fent említettek elsősorban nekik készülnek, de bártan fogyaszthatják a hozzáadott cukortól tartózkodó, zsírszegény, illetve rostban gazdag életmódot élők is. Néhány lisztkeverék már élesztőmentes, és kelesztést sem igénylő formában kapható. Abban az esetben, ha a testsúlyodból szeretnél lefaragni, ott vannak a szénhidrát-csökkentett lisztkeverékek, de ne feledd, ügyelj vércukorszintedre a lassú felszívódású összetevők, mint az árpaliszt, teljes kiőrlésű búza, durum, rozslisztek, és a zabliszt támogatnak ebben.

Édesszájú vagy? Süteményeidet maglisztek hozzáadásával készítsd el. A különféle magvak hidegen való sajtolásának maradékaként nyerik ki őket, fehérjében és rostban gazdagok, szénhidráttartalmuk azonban jelentősen kevesebb, mint a búzaliszté. Használj kókuszlisztet, mandulalisztet, gesztenyelisztet, mák vagy diólisztet.

egészség életmód konyha alapanyagok reform étel

A tejtermékek felváltására a növényi (tejmentes, gluténmentes, laktózmentes) tejhelyettesítők széles választéka áll rendelkezésedre. Itt van például a kókusz tejpor, kókusztej, mandulaital, rizsital és a zabital. Fokozottan figyelj arra, hogy ezen termékek közül nem mindegyik hozzáadott cukormentes, továbbá gyakran olajjal hígítottak. Több információra van szükséged ezekről a készítményekről, esetleg kipróbálnád Te is otthon saját ízlésed szerint? Kattints ide és irány a konyha!

Sütéshez, főzéshez szerezz be rizstejszínt, zabtejszínt, kókuszkrémet, kókuszolajat, paleo olajat, avokádó olajat vagy mandulaolajat, az utóbbi kettő nagyszerű saláták ízesítésére. A gluténmentes, vegán sajtok és joghurtok is nagyon ízletesek, a túró helyett pedig opció lehet a tojástúró.

egészség életmód konyha alapanyagok reform étel

Cukor helyett természetes édesítőszerek! A stevia egy édes ízű, természetes fű, a stevia növény leveléből nyerik ki, kalóriatartalma nincs, por és folyékony állagúként is használhatod. Az említett édesítő fokozza a hasnyálmirigy inzulin termelését, emellett kalciumot, fehérjét, magnéziumot és cinket is tartalmaz. A nyers méz telis- tele van antioxidánsokkal, melyekről köztudott, hogy erősítik az immunrendszert, csökkentik a szívbetegségek és a rákos megbetegedések kockázatát. A cukoralkoholok kalóriatartalma jóval alacsonyabb, közéjük tartozik az eritrit is, amely nincs hatással a vércukorszintre, mert szervezetünk nem képes teljesen feldolgozni.

egészség életmód konyha alapanyagok reform étel

Ne feledd, hogy a kekszek, müzli szeletek, reggelizőpelyhek, lekvárok és még a fűszerek között is találkozhatsz reform termékekkel. Ha egészséges receptekre, ötletekre vágysz, itt találhatsz párat!