Akár Te is lehetsz egy közülük- Hiperérzékenység

Gyermekkorodban szüleid vagy tanáraid érzékenynek, félénknek tituláltak? Több időt kell szánnod mindennapjaid megszervezésére, hogy elkerüld a felfordulást vagy a túlterheltséget? Kizárólag az ágyadban vagy egy sötét szobában érzed biztonságban magad, miközben arra vársz, hogy túllendülj a nehezebb időszakokon? Az erős fények, intenzív szagok, váratlan hangok hatására azonnal zavarodottnak érzed magad? A tünetek hátterében akár a hiperérzékenység is állhat.

Az ingerfeldolgozási érzékenység az SPS (Sensory Processing Sensitivity), az érzékszervi ingereket feldolgozó idegi központok eltérő működésével magyarázható. Ezáltal a hiperérzékeny személy, HSP (Highly Sensitive Person) fokozott érzékenységgel reagál az őt körülvevő környezeti hatásokra. Tudományos kutatások szerint a szuperérzékenység genetikailag örökölhető. Bár az idegrendszer ingereinek túltelítődésre való hajlama, és az elszigetelődés nem hangzanak túl jól, ezzel szemben a hiperérzékeny személyek kreatívabbak és intuitívabbak.

Becslések szerint társadalmunk 15-20%- a hiperérzékeny. Görgess tovább, és olvasd el az erre utaló jeleket!

  1. Nehezen szabadul a negatív gondolatoktól és érzelmektől, amikor kellemetlenséggel kerül szembe, annak fizikai jeleit is mutatja, mint például stressz vagy fejfájás.
  2. Gyakran feszült és szorong, nehézkes megfelelnie saját elvárásainak, fél a visszautasítástól.
  3. Boldogtalanságot érez, amikor mások életéhez hasonlítja sajátját, és az övé valamilyen aspektusból negatívabb.
  4. Dühöt érez bosszantó, igazságtalan helyzetek kapcsán.
  5. Aggasztják a mások által róla formált vélemények, személyesen kezeli azokat, könnyű őt megbántani, igyekszik sok negatív töltetű érzését véka alá rejteni.
  6. Rosszul kezeli a kritikát, a provokációt.
  7. Kényelmetlenül érzi magát mások társaságában, tömegben. Zaklatottsággal reagál a váratlan hangokra, illatokra, fényekre.
  8. Indokolatlanul tart attól, hogy párja bírálja vagy visszautasítja őt.
  9. Ingerültséget érez a negatív hírek hallatán, elégedetlen amennyiben nyomon követi a szociális média oldalain lévő tartalmakat.

A 2015-ben San Franciscóban bemutatott -SensitiveThe Movie- mellett, Dr. Elaine Aron -The Highly Sensitive Person- című műve is a HSP kérdését vizsgálja. A dokumentumfilmben szereplő Alanis Morissette a következőket meséli állapotáról: „Nagyon érzékeny vagyok, ráhangolódom a finom dolgokra, legyen az étel, ásványok, világítás, hangok vagy szagok.”

Dr. Ted Zeff pszichológus szerint, ha Te egy HSP vagy, ne gyógyítsd magad, hiszen ez vagy Te. Iránymutatásai közé tartozik továbbá, hogy az érintettek az idő múlásával megtanulják, hogy melyek azok a helyzetek, amiket már sikeresen kezelnek, és mik azok, amiket nem. Nem szabad szégyelleniük magukat, sem összehasonlítani másokkal. Azonban, amikor egy család, vagy más társas kapcsolatok részévé válnak, kompromisszumot kell kötniük. „Például, csak azért, mert nem tetszik a zaj, ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek körülötted csendben kell maradnia, csak menj egy másik szobába, vagy sétálj egyet.”- Mondja Dr. Zeff

Képek forrása: Internet