Öndiagnózis: Laktózérzékenység
Meghökkentő lehet számodra a következő adat, becslések szerint globális viszonylatban a felnőtt korú emberek közel 75%- a képtelen egy, a tejben lévő cukor teljes körű lebontására. A 24- féle humán kromoszóma közül a 2- es kromoszóma, ami a laktáztermelés leállását szabályozza, mutációs folyamat következtében lehetővé tette a tejtermeléssel foglalkozó populációk számára a tej, illetve tejtermékek akadálymentes fogyasztását. Azonban, amint gyermekkorunk során elhagyjuk az anyatejjel való táplálkozást, szervezetünk laktáztermelése visszaesik, felnőtt korunkra a tejcukor lebontásáért felelős gén gyakran passzívvá válik.
Testünk laktáz termelésének hiányában, a laktóz a bélrendszerben marad, ahelyett hogy a bélfalon keresztül a vérkeringésbe jutna, ezáltal előidézve az általunk tapasztalt kellemetlen tüneteket, amik lehetnek: puffadás, felfúvódás, hasmenés, és gyomorgörcs.
Azaz a laktózérzékenység a tejben, és a tejtermékekben található cukorféle lebontásának hiányával egyenlő.
Éreztél már hasonlót? Itt van neked két teszt, amikkel közelebb kerülhetsz a megoldáshoz.
- Pár napon keresztül hanyagold a tejtermékek fogyasztását, de ügyelj arra, hogy más laktóz tartalmú ételt (késztermékek) se adj a szervezetednek. Amennyiben megszűnnek a kellemetlen tüneteid, érdemes tovább folytatnod a kutatást és szakember segítségét kérned, hiszen fennáll a laktózérzékenység gyanúja.
- Néhány napos laktózmentesség után, oldj fel egy pohár vízben 75g tejcukrot, (gyógyszertárban beszerezheted) majd idd meg, igyekezz pár percen belül kiüríteni a poharad, ha pár óra múltán visszatérnek a diéta során eltűnt tüneteid, tudod mit kell tenned.
Annak érdekében, hogy megbizonyosodj laktózintoleranciádról a következő vizsgálatok egyikére érdemes bejelentkezned.
- Hidrogén- kilégzéses vizsgálat
- Vércukorvizsgálat
- Bél szövettani vizsgálat
- Genetikai vizsgálat
- A széklet savassága (leginkább csecsemőkorban)
A szakértők három fő csoportot hoztak létre, melyek az érzékenység milyenségét írják le. Elsődleges laktózérzékenységről beszélünk akkor, ha az csak felnőttkorban jelentkezik. A lisztérzékenység, a gyulladásos bélbetegségek, rotavírus, hiányos táplálkozás és az alkoholizmus is okozhat laktózintoleranciát, a szakirodalom ezt másodlagos laktózérzékenységnek nevezi. A harmadik csoport pedig a már születéskor jelentkező genetikai rendellenesség, ami megakadályozza a laktáz enzim termelődését: veleszületett laktázelégtelenség.